Wat invalleerkrachten moeten weten over Payroll. En wat er nog meer mogelijk is tussen invallen en vast contract.


Voor Leerkrachten

Voor invalleerkrachten die in het onderwijs willen werken maar de kans op een leuke of langere opdracht niet aan zich voorbij willen laten gaan is Payroll een optie. Landelijke regelgeving bepaalt het maximumaantal tijdelijke contracten (in het algemeen 3, binnen het onderwijs 6) dat een werknemer binnen een periode van twee jaar en met tussenposen korter dan 6 maanden bij een werkgever mag hebben. Dat betekent dat je na zes losse invaldagen een vast contract moet krijgen of een half jaar lang niet meer door die school ingezet kunt worden. Daardoor kun je wellicht een leuke zwangerschapsvervanging of andere tijdelijke opdracht aan je voorbij zien gaan.

 

Hoe werkt payroll

Bij payroll sta je als leerkracht niet op de loonlijst bij jouw opdrachtgever (de school), maar bij een andere partij, bijvoorbeeld BRIXS. Voor bureaus gelden andere regels voor het aantal opeenvolgende contracten dat je een leerkracht kunt aanbieden. Daarnaast kunnen gespecialiseerde bureaus zorgen voor een soepele afhandeling van complexere contractvormen.

 

Voor scholen

Scholen hebben doorgaans niet de middelen, noch de wens, leerkrachten die geen reguliere uren maken in vaste dienst te nemen. Het gebruikmaken van regels voor min-max-contracten is voor scholen vaak een administratieve last. Wanneer een invalleerkracht meerdere keren opgeroepen wordt, lopen scholen tegen dezelfde regels aan als die gelden voor leerkrachten; er is een wettelijke beperking op het aantal contracten (invalopdrachten) dat je een leerkracht binnen een bepaald tijdsbestek kunt aanbieden.

 

Payroll als oplossing voor invalleerkrachten en scholen

BRIXS Onderwijs laat wensen van leerkrachten en scholen op het gebied van invallen zo goed mogelijk op elkaar aansluiten. Verschillende problemen lossen we op passende wijze op. Zo kunnen invallers in het onderwijs via BRIXS aan de slag in het onderwijs, zonder bang te hoeven zijn een leuke of langdurige opdracht mis te lopen vanwege wettelijke beperkingen. Een payroll-constructie is interessant als leerkracht en school elkaar al kennen.

 

Richting vast contract

Verschil tussen payroll en detachering

Kennen leerkracht en school elkaar al? Bij Payroll draagt de school een (inval)leerkracht aan die al bij de school bekend is, bijvoorbeeld omdat deze daar al vaker heeft ingevallen. Voor scholen die hun leerkrachten via payroll onderbrengen bij BRIXS geldt daarom een gereduceerd tarief ten opzichte van detachering. Voor leerkrachten die op termijn naar een (vast) contract bij een school toe willen maar nog geen vaste school hebben is detachering een beter alternatief. BRIXS Onderwijs zoekt voor de leerkracht actief naar een passende school of opdracht en verzorgt de mogelijkheid om op termijn bij een onderwijsinstelling in dienst te treden. (Een deta-vast-constructie.) Voor leerkrachten een manier om zich op een school te bewijzen, voor scholen een manier om een goede keus in onderwijspersoneel te maken.

 

Extra

Een ander voordeel van detachering – voor (startende) leerkrachten – is het opdoen van ervaring met verschillende scholen, doelgroepen en/of onderwijsvormen. Op die manier bouw je snel een mooi cv op, leer je je eigen kwaliteiten en voorkeuren kennen en word je aantrekkelijker voor scholen om in vaste dienst te nemen. Voor leerkrachten die aan een dergelijke dynamische baan gehecht raken, hebben we een plekje in ons eigen leerkrachtenteam.

 

 

Vacatures Onderwijs